Administrator
Udostępniam fajny przepis, który znalazłam w pewnej gazecie, może się przydać na nadchodzące ciepłe dni.
TORT WANILIOWY Z MALINAMI
Składniki - na 6 porcji:
1/2 litra tłustego mleka; 8 żółtek; laska wanilii; 250ml kremówki; 15 dag cukru; 40 dag malin; 30 dag małych bezików (kupne lub zrobione samodzielnie); biała czekolada do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Mleko podgrzej, dodaj miąższ wyskrobany z laski wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem, cały czas ucierając wlej ciepłe mleko. Całość przelej do rondla i ogrzewaj mieszając, aż masa zgęstnieje. Garnek umieść w naczyniu z lodem i mieszaj masę, aż ostygnie.
2. Kremówkę ubij na sztywno, połącz z chłodną masą. Spód tortownicy wyłóż krążkiem papieru do pieczenia, wlej połowę masy, posyp malinami (kilka odłóż do dekoracji) oraz pokruszonymi bezikami (kilka odłóż do dekoracji). Całość przykryj resztą masy.
3. Foremkę odstaw na całą noc do zamrażalnika. Przed podaniem ostrożnie zdejmij obręcz. Udekoruj malinami, bezikami i czekoladą.
SMACZNEGO!
Zdjęcia chwilowo nie mam
Ostatnio edytowany przez Smerfish (2014-06-25 17:19:37)
Offline